Careeroo Group logo

Jurist: Functie, Carrière & Vacatures

Home  ›  Kennisbank  ›  Jurist: Functie, Carrière & Vacatures

Careeroo Group

1 september 2024

Beroepengids

Fallback Logo

Heb jij een passie voor wetgeving en wil je de belangen van anderen verdedigen? Dan is de functie van jurist mogelijk iets voor jou! Maar wat doet een jurist precies en welke vaardigheden heb je nodig om een succesvolle jurist te worden? En welke carrièrekansen liggen er voor je klaar en wat verdient het? Geen zorgen, onze experts vertellen je hier alles over!

Laten we beginnen.

Inhoudsopgave

Wat is een jurist?

Een jurist is een specialist die zich bezighoudt met allerlei juridische vraagstukken. Of het nu gaat om advies over arbeidsrecht, het vertegenwoordigen van cliënten in de rechtszaal of het opstellen van algemene voorwaarden: als jurist staat de wet altijd centraal in je werk. Wat deze functie zo interessant maakt, is dat je als jurist bijna in alle sectoren aan de slag kunt gaan – zo ook bij de overheid!

Is een jurist ook een advocaat?

Elke advocaat is een jurist, maar niet elke jurist is een advocaat. Maar wat is dan het verschil? Een advocaat heeft na de rechtenstudie nog een speciale opleiding gevolgd en is beëdigd, waardoor deze je in de rechtszaal mag vertegenwoordigen. Een jurist kan in veel verschillende juridische functies werken, zoals juridisch adviseur of bedrijfsjurist, zonder per se advocaat te zijn. Dus, een jurist kan je in verschillende zaken bijstaan, maar voor rechtsbijstand in de rechtbank heb je toch écht een advocaat nodig!

Benieuwd naar andere functies binnen de publieke sector? Bekijk dan deze pagina!

Wat doet een jurist?

Als jurist ben jij dé juridische expert die cliënten op het juiste spoor zet in de complexe wereld van wet- en regelgeving. In deze rol kun je particulieren, bedrijven maar ook overheidsinstanties adviseren en vertegenwoordig en zorg je ervoor dat hun juridische zaken soep verlopen. Dat betekent dat jij als jurist overal bij betrokken bent: van het opstellen van waterdichte contracten tot het pleiten in de rechtszaal! Afhankelijk van de specialisatie die je kiest, werk je met verschillende rechtsgebieden, zoals arbeidsrecht, strafrecht, ondernemingsrecht of fiscaal recht. Dus, wat is de taak van een jurist? Ervoor zorgen dat juridisch alles klopt en dat de belangen van je cliënt altijd optimaal worden verdedigd!

Klinkt toch misschien nog een beetje vaag, hè? Laten we er een concreet voorbeeld bij pakken!

Voorbeeld:
Als jurist bij de gemeente Rotterdam valt het je op dat er steeds vaker conflicten ontstaan over bouwvergunningen. Je besluit de regelgeving te analyseren en ontdekt dat de inmiddels verouderde procedures voor verwarring zorgen. Daarom stel je een verbeterplan op om de vergunningprocessen te verduidelijken en efficiënter te maken. Na goedkeuring door het gemeentebestuur voer je de nieuwe richtlijnen in en zorg je ervoor dat iedereen goed geïnformeerd is. Dankzij jouw inzet verlopen de bouwvergunningen soepeler en wordt de gemeente beter in het ondersteunen van haar burgers. En dat allemaal dankzij onze jurist, jij dus!

Dagelijkse taken van een jurist

Als jurist draag je een flinke verantwoordelijkheid op je schouders. Over het algemeen vullen onderstaande taken jouw werkweek:

  • Analyseren van juridische vraagstukken: Je onderzoekt complexe zaken en interpreteert de wet om je cliënten zo goed mogelijk te adviseren.
  • Opstellen van juridische documenten: Van contracten tot juridische rapporten, je zorgt ervoor dat alle papieren in orde zijn.
  • Vertegenwoordigen van cliënten: Dit kan betekenen dat je in de rechtszaal staat of namens je cliënt onderhandelt met de tegenpartij.
  • Juridisch advies geven: Of het nu gaat om een zakelijke overeenkomst of een juridisch geschil: jij bent degene die het laatste (juridische) woord heeft.
  • Blijven leren: De wet verandert constant, dus je moet altijd op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen.

Openstaande jurist vacatures

Waar kun je als jurist werken?

Als jurist kun je bijna in elke sector aan de slag en vooral binnen de overheid zijn er talloze opties. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Gemeenten: Als jurist bij de gemeente zet jij je in voor lokale zaken als vergunningen, regelgeving, en het oplossen van geschillen tussen burgers en de overheid.
  • Ministeries: Als jurist voor het ministerie werk je aan het ontwikkelen en handhaven van landelijke wetten en beleid. Ook speel je een belangrijke rol in het vormgeven van onze samenleving.
  • Rechtbanken: Als juridisch medewerker ondersteun je rechters bij het opstellen van vonnissen en andere belangrijke juridische documenten.
  • Overheidsinstanties: Als jurist bij overheidsinstanties zoals de Belastingdienst, het UWV of de IND zorg je ervoor dat wet- en regelgeving correct wordt nageleefd. Iets wat onder een vergrootglas ligt de laatste tijd!

Wat voor soort juristen zijn er?

Juristen komen in verschillende specialisaties, elk met hun eigen unieke expertise. We hebben de bekendste voor je op een rij gezet:

  • Advocaat: In deze rol vertegenwoordig je cliënten in rechtszaken en geef je juridisch advies. Jij bent degene die strijdt voor de rechten van je cliënt in de rechtszaal.
  • Notaris: In deze rol stel je officiële documenten op, zoals testamenten en akten. Jij zorgt ervoor dat belangrijke afspraken juridisch vastliggen.
  • Officier van Justitie: In deze rol vertegenwoordig je de staat in strafzaken en beslis je over vervolgingen. Jij bent de drijvende kracht achter de handhaving van de wet.
  • Rechter: In deze rol beoordeel je juridische geschillen en vel je een onafhankelijk oordeel. Dankzij jou worden conflicten rechtvaardig opgelost.

Wat verdient een jurist?

Het gemiddelde salaris van een jurist in Nederland ligt rond de €4.200 gebaseerd op een 40-urige werkweek. Een prachtig salaris! Maar let wel op: dit bedrag kan wel flink verschillen per persoon en is onder andere afhankelijk van je ervaring, opleiding, locatie en dienstverband.

Nieuwsgierig naar wat je met andere publieke functies kunt verdienen? Bekijk dan deze pagina!

Hoe word je een jurist?

Jurist worden? Dan heb je meestal een HBO- of WO-opleiding Rechten nodig. De meeste juristen kiezen voor een universitaire opleiding, omdat dit meer carrièremogelijkheden biedt. Je begint meestal met een bachelor Rechtsgeleerdheid en specialiseert je vervolgens in een bepaald vakgebied met een master, zoals arbeidsrecht, strafrecht of ondernemingsrecht. Wij hebben een paar opleidingen voor je omgesomd die je kunt volgen om je droom waar te maken:

HBO

  • HBO Rechten

WO

  • Rechtsgeleerdheid

Masters

  • Staats- en Bestuursrecht
  • Public International Law
  • Constitutional and Administrative Law
  • European Law
  • Law and Governance

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden van een jurist?

Als jurist liggen er volop kansen om je carrière naar een hoger niveau te tillen. Hier zijn enkele doorgroeimogelijkheden:

  • Junior jurist: Je begint als junior en leert de basis van het vak. Je ondersteunt je team bij dagelijkse juridische taken en krijgt de kans om vertrouwd te raken met de wereld van wet- en regelgeving.
  • Medior jurist: Na een paar jaar ervaring krijg je meer verantwoordelijkheid en werk je zelfstandig aan complexere zaken. Je verdiept je in specifieke rechtsgebieden en ontwikkelt nieuwe vaardigheden.
  • Senior jurist: Als senior ben je de expert die het team leidt en complexe juridische kwesties aanpakt. Je begeleidt jouw junior collega’s en zorgt ervoor dat alles juridisch tiptop in orde is.
  • Notaris: Heb je een passie voor het opstellen van officiële documenten zoals testamenten en akten? Dan kun je je specialiseren en doorgroeien naar notaris, een belangrijke rol in het vastleggen van belangrijke afspraken.
  • Advocaat: Wil je verder groeien als jurist? Dan kun je de stap maken naar advocaat, waar je cliënten vertegenwoordigt in de rechtszaal en hen bijstaat met jouw juridische expertise.
  • Rechter: Na jarenlange ervaring en (mogelijk) aanvullende opleidingen, kun je doorgroeien tot rechter. In deze rol neem je de leiding over juridische geschillen en zorg je voor rechtvaardige uitspraken.
  • Officier van Justitie: Met de juiste specialisatie kun je ook de stap zetten naar Officier van Justitie, waar je verantwoordelijk bent voor de vervolging in strafzaken en de staat vertegenwoordigt in de rechtbank.

Kies een opleiding die bij jouw ambities past! Wil jij je richten op het oplossen van juridische vraagstukken binnen de overheid? Dan zijn de opleidingen HBO Rechten of HBO Sociaal Juridische Dienstverlening iets voor jou. Meer geïnteresseerd in een diepgaande juridische carrière met mogelijkheden om door te groeien tot advocaat of rechter? Dan is de WO Rechtsgeleerdheid de beste keuze voor jou!

Welke vaardigheden zijn belangrijk voor een jurist?

Om een topjurist te worden, moet je onderstaande competenties in je mars hebben:

  • Analytisch vermogen: Je moet complexe juridische problemen snel kunnen doorgronden en slimme oplossingen bedenken.
  • Communicatieve vaardigheden: Je moet helder en overtuigend kunnen praten en schrijven, zodat iedereen je begrijpt.
  • Nauwkeurigheid: Je moet secuur zijn in je werk, want één klein foutje in een juridisch document kan meteen grote gevolgen hebben.
  • Onderhandelingsvaardigheden: Je moet een goede onderhandelaar zijn om altijd de beste deal voor je cliënt te sluiten.
  • Stressbestendigheid: Juridisch werk kan pittig zijn, dus je moet goed met druk om kunnen gaan en rustig blijven onder stressvolle situaties.

Hoe solliciteer je succesvol voor jurist posities?

Heb je een interessante vacature voor jurist gezien? Solliciteer meteen! Maar hoe zorg je ervoor dat je die baan binnenhaalt?

  1. Val op met je cv
    Je cv is je eerste indruk! Zorg ervoor dat je relevante ervaringen en vaardigheden duidelijk vermeld staan. Heb je bijvoorbeeld ervaring met het opstellen van contracten, procederen of juridisch advies geven? Laat het zien! Vergeet natuurlijk niet een overtuigende motivatiebrief toe te voegen.

  2. Bereid je goed voor
    Doe je huiswerk over de organisatie waar je solliciteert. In welk rechtsgebied zijn ze bijvoorbeeld actief? Oefen ook antwoorden op vragen die tijdens het sollicitatiegesprek kunnen komen, zoals “Hoe zou je een complex juridisch probleem aanpakken?” Zo kom je goed voorbereid over.

  3. Laat zien wat je kunt
    Vertel vol trots over eerdere ervaringen als jurist. Heb je bijvoorbeeld complex juridisch advies gegeven dat een groot verschil maakte? Deel dit tijdens je sollicitatiegesprek en leg uit hoe je die kennis in deze nieuwe rol meteen gaat gebruiken.

  4. Bekijk onze vacatures
    Nu je he-le-maal voorbereid bent: bekijk onze jurist vacatures en vind jouw droombaan!

Vind jouw droombaan via ikzoekeenoverheidsbaan.nl

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging als jurist? Dan ben je hier aan het juiste adres! Bij ikzoekeenoverheudsbaan.nl hebben we uitdagende mogelijkheden voor je. Dus waar wacht je nog op? Duik in onze vacatures en vind jouw droombaan!

Openstaande jurist vacatures

Bekijk andere artikelen

Fallback Logo
Bedrijf: Careeroo Group
Direct solliciteren
Vacature:
 
Voeg cv toe